MAXIMALE HOUDBAARHEID VAN ÉÉN JAAR

Opslag en houdbaarheid van ballonnen

Het is lastig om een algemene houdbaarheidsdatum af te geven, omdat de manier van opslag bepalend is. Daarom vind je op onze ballonverpakkingen altijd een verpakkingsdatum,  waarschuwingstekst en een opslag- en houdbaarheidsadvies.  In het advies staat dat de ballonnen maximaal 1 jaar kunnen worden opgeslagen met inachtneming van onze aanbevelingen. Wanneer dit advies niet opgevolgd wordt, zal dit het verouderingsproces versnellen.

OPSLAG – ONOPGEBLAZEN BALLONNEN

Bij het op voorraad leggen van ballonnen moet je rekening houden met invloeden van buitenaf, zoals: UV-straling, daglicht, zonlicht enz. Deze externe invloeden kunnen de kwaliteit van de kleuren en de drukinkten negatief beïnvloeden.

UV-stralen tasten het grote aandeel proteïnen in latex aan en veranderen ook de structuur, hierdoor verliest de latex zijn flexibiliteit zodat de ballon makkelijker knapt. Dit betekent dat een latex ballon (100% natuurproduct) na een jaar compleet gaat ontbinden en de ballonnen onbruikbaar worden (het verouderingsproces zelf begint in principe al eerder). We mogen de toegestane grenswaarden m.b.t. samenstelling uit de bestaande productie- en ingrediënten regelgeving (REACH) en de speelgoedrichtlijn waaronder ballonnen vallen ook niet overschrijden, waardoor we de houdbaarheid niet kunnen verlengen.

Wij raden aan om de ballonnen altijd op een droge en donkere plaats te bewaren (maximaal 12 maanden). De aanbevolen temperatuur ligt tussen 15° en 20° Celsius, zodat het latex niet gaat plakken. Vermijd ook temperaturen lager dan 10° Celsius, omdat de ballonnen dan hard worden.

GEBRUIK – OPGEBLAZEN BALLONNEN

Door het opblazen komen de ballonnen onder spanning te staan, waardoor het verouderingsproces veel sneller gaat dan in de niet opgeblazen vorm, hierdoor breekt het materiaal langzaam af.

Bij buitengebruik neemt de ballonkwaliteit sneller af. Bij ballondecoraties etc. treedt het verouderingsproces zeer snel in en bij verhoogde temperaturen nog sneller. Ook luchttechnische installaties zoals airco’s en invloeden van buitenaf (UV-straling, daglicht, zonlicht, …) kunnen ervoor zorgen dat het ‘glanseffect’ van de ballonnen sneller verloren gaan. De ballonnen kunnen ook sneller knappen, onder invloed van zuurstof en ozon. Dit is helaas niet te voorkomen, met welke ballon dan ook, waar ook ter wereld!

Ozon is een absolute ‘rubber killer’. Bij sterke beïnvloeding door de ozonlaag, kan natuurlatex een sterke geur veroorzaken en kunnen microscheurtjes ontstaan, die de oppervlakte van de ballon aanvallen en het verouderingsproces versnellen, wat kan leiden tot lekkage of het knappen van de ballon.

Wanneer je ballonnen in een winkel op wilt slaan en uitdelen, adviseren wij je een ballonnenboom te gebruiken. Ballonnen op de vloerbedekking kan geen kwaad, maar een vloer van steen/beton/hout kan de zeer dunne ballonwand aantasten, waardoor de ballonnen kunnen knappen.